Покупка на имот на “зелено” – от кредита до нотариалния акт


За много хора покупката на недвижим имот e една дълго oчаквана, на път да се сбъдне мечта. В еуфорията от това, че повече няма да ни се налага да местим кашони с покъщина от квартира на квартира, често слагаме розови очила, забравяйки за възможните спънки, които биха ни сполетяли в хода на покупката на бъдещия ни апартамент, което естествено е в наш ущърб като купувачи.

Все повече и повече хора избират алтернативния вариант да закупят своят първи имот „на зелено“. Това означава да закупите имот, който все още не е построен.

Покупката на имот на зелено има както предимства, така и недостатъци. Главната причина, поради която повечето хора решават да закупят имот на зелено е, че не се налага цялостното изплащане на сумата за имота в момента на сключването на договора, като по този начин получавате известен кард бланш във времето. По-изгодната цена, широкоспектърния избор на етаж, изложение и разпределение също мотивират купувачите да се насочат към бъдещи имоти, чието строителство все още не е стартирало или пък е в етап на застрояване.

В настоящата статия ще разгледаме стъпките, през които следва да преминете, за да сте по-спокойни по отношение на бъдещата ви инвестиция, както и основните правни действия, които ще предстоят до сключването на окончателен договор във формата на нотариален акт, а именно – предварителния договор, нотариалното изповядване на сделката, сключване на договор за кредит, обезпечен с ипотека.

Aко пък сте преминали този етап и сте на финалната права – изповядване на сделката, то тази статия е подходяща за вас – Необходими документи при сделките с недвижим имот. 

За какво всъщност трябва да внимавате, когато сключвате договор за покупко-продажба на имот на зелено?

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект. За конкретна правна помощ следва да бъде поискан съвет от специалист. Авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й. При допълнителни въпроси по представената тема може да се свържете с нас на тел: 0877 242 313 или чрез Връзка с нас .

Автори : адв. Михаела Димитрова и Росица Черкезова, адвокатски сътрудник Дата: 18.08.2018 г.